star trails (how did you do that?)

My trip to Death Valley was an exceptional one with a hundreds of fantastic shots I'm so proud of it. But one of all hundreds is a very specific and personal, as I've tried for the first ever star trail photo (and left my camera alone in the middle of nowhere for whole night!)
As I've received many "how did you do that?!", here's a short "how I did that" ;)
Môj výlet do Death Valley v Kalifornii bol úžasný a doniesol som si stamadiaľ stovky fotografií, na ktoré som vážne pyšný. Ale jedna z tej kopy je obzvlášť špecifická, nakoľko som si po prvýkrát vyskúšal fotenie nočného pohybu hviezd (v angličtine Star Trail photography) - a nechal svoj foťák celú noc len tak napospas uprostred púšte!
Keďže som dostal kopec dotazov "ako si to vlastne urobil?", tak tu je skrátený popis "ako som to urobil" ;)



Honestly - from the shooting and post processing point of view it's pretty easy.
What is more "complicated" is a proper set up for shooting itself:
a) the courage to leave your camera in the middle of nowhere for the whole night (or to sleep next to it at least for 5-6 hours!:)
b) finding a place far far away from the light pollution (I was 3 hours drive far away from LasVegas and you can still see it on the some other night pictures - it's not a sunset ;) AND a proper timing - new moon is a must (or let's say no moon at all:)

Then you just buy intervalometer for about 50 bucks and you'll set it up to take 4mins long exposures until battery will die (38 in my case). Then you'll stock them up in the Photoshop (I'll send an exact blending ways of working upon request) - and - VOILA!

I have to say, I was also really, really impressed when Photoshop after a few minutes of processing and chewing spit out this beauty!! ;)
More info about setting it up you can find here ;) Scott was our mentor and leader in Death Valley...

So - when is the next new moon? :) You should be out! :)

Full Death Valley gallery is here.

Čo sa týka fotenia a spracovania, to je celkom ľahké. "Komplikovanejšia" je správna príprava na samotné fotenie.
a) nabrať odvahu k tomu, aby ste nechali svoj fotoaparát celú noc uprostred ničoho (alebo si vedľa neho zdriemnúť, asi tak na 5-6 hodín ;)
b) nájsť vhodné mieto, ktoré bude riadne, ale riadne ďaleko od civilizácie - hlavne teda od "svetelného smogu" (v tomto prípade som bol asi 3 hodiny jazdy od Las Vegas a stále ho máte možnosť vidieť v pozadí na tej fotografii nižšie - nie, to nie je východ slnka ;) A NAJMÄ musíte mať ideálne načasovanie - potrebujete aby bol mesiac v nove (teda aby mesiac nebol ;)

Potom si už stačí len kúpiť intervalometer za zhruba 50 USD a nastaviť si ho aby fotil snímky s uzávierkou otvorenou 4 minúty, rad za radom - až kým vám nezdochne batéria na fotoaparáte (v mojom prípade stihla nafotiť 38 záberov!). Potom ich naskladáte na seba ako 38 samostných vrstiev v Photoshope (presný popis s typom prechodu - blending - rád pošlem na požiadanie) - a TADÁÁA!

Musím teda priznať, že som ostal vážne očarený tou nádherou, čo na mňa Photoshop vypľul po niekoľkých minútach spracovávania.
Podrobnejší popis nastavenia v angličtine môžte nájsť tu - Scott bol náš "vedúci zájazdu" v Death Valley...

Kedy je teda najbližší nov mesiaca? Mali by ste byť určite vonku!

Kompletná galérka z Death Valley je tu.


3 comments:

  1. Nad tym som uz hykal ... a hykam znova. :) Parada!

    ReplyDelete
  2. Dakujem za hykanie. Aj opakovane ;) A nabuduce, ked mesiac zmizne, tak nehykat ale oprasit zrkadlovku, na iphone v aplikacii pohladat severku a niekde za magurou v tme bivakovat a fotit ;)

    ReplyDelete
  3. krasne, neviem sa vynadivat :-)

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.