cyclo cross (damn so close!)

We decided to go for a family walk over the weekend to a nearby lake. And to our surprise, there was cyclo cross race going on in the area. Great weather and colorful fast bikers - of course I was ready and in a moment I have found a strategic position below the hill, where the cyclosrossers were passing me with apx. 1m distance. Shooting low with 16mm wide angle I was hoping to get darn close and got some action. And I was doing fine, until the moment this one crazy biker go off the track and pass apx. 20cm in front of me! I could smell his wheel and feel the vibration! And believe or not, I just click the shutter (probably just triggered by the passing wind) and voilá - when I looked at my display after all the group pass - I could't believe how lucky I got! I framed the guy perfectly, he is looking directly to the camera - with a fear I guess of hoping not to hit me - and he is perfectly sharp! Picture is not even cropped a bit. You can see below, how closely they were riding anyway (and my strategic position at the very bottom). So, what's the moral story here? I was lucky and probably stupid to get so close, as I was really few centimeters away not to get hit. But you know what? As a real photographer, I am of course now very happy I was there - in that decisive moment and click it in the right moment.

Nikon D800, Nikkor 16-35@16mm; f/5.6 @1/2000sec 


Rozhodli sme sa vybrať cez víkend na rodinný výlet k neďalekému jazeru. A k nášmu prekvapeniu sa v oblasti práve konal cyclo crossový závod. Nádherné počasie a farebné a rýchle bicykle - samozrejme som bol v momente nachystaný a našiel som si strategickú pozíciu, pod kopčekom, tak aby ma cyklisti míňali asi v metrovej vzdialenosti. Fotil som širokouhlým 16mm objektívom a veril som, že sa dostanem sakra blízko a podarí sa mi zachytiť nejakú akciu! A išlo mi to celkom dobre, dokiaľ jeden bláznivý cyklista nezišiel mimo trate a prešiel mi asi 20cm popred objektív! Úplne som cítil gumu z kolesa ako aj vibrácie, keď popred mňa prefrčal. A verte alebo nie, ale podarilo sa mi stlačiť aj spúšť (asi do mňa narazil ten tlak vzduchu) a zrazu voilá - keď som sa pozrel na displej po tom, ako prefrčal celý peletón - nemohol som uveriť svojmu šťastiu! Zarámoval som toho blázna úplne perfektne, pozerá mi priamo do objektívu - mám pocit, že s pocitom strachu, aby ma nezrazil - a je navyše úplne ostrý! Záber som ani chlp neorezal, takto to bolo nafotené. Nižšie môžete vidieť ako blízko jazdili normálne (ako aj úplne dole moju strategickú polohu). Aké je teda ponaučenie z tohto fotenia? Mal so šťastie a bolo to odo mňa asi riadne hlúpe postaviť sa tak blízko - fakt chýbalo len pár centimetrov do nešťastia. Ale viete čo? Ako správny fotograf som samozrejme výskam od šťastia, že som bol, tam kde som bol - v tom "rozhodujúcom okamžiku" a podarilo sa mi stlačiť spúšť v ten správny moment!


Nikon D800, Nikkor 16-35@16mm; f/5.6 @1/1250sec



Nikon D800, Nikkor 16-35@16mm; f/14 @1/15sec


Nikon D800, Nikkor 16-35@16mm; f/20 @1/8sec


Nikon D800, Nikkor 16-35@16mm; f/9 @1/200sec


Nikon D800, Nikkor 16-35@16mm; f/16 @1/40sec



Nikon D800, Nikkor 16-35@16mm; f/14 @1/30sec


© mamina, exif unknown ;)


2 comments:

  1. fiha...stesti a nejen fotograficke...ja takto riskovala pri foceni turnaje Mölkky fotic ze zeme primo naproti hraci...a kuzelka mi proletela 10 cm od objektivu...nastesti me trefila a udelala bouli jen do hlavy, fotoaparat zustal cely... ;-)
    Zabery jsi nafotil luxusni...jak jinak! :-)

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.