Stars everywhere

I love shooting in the night! And as I'm preparing for a new upcoming Photo walk dedicated to Stars, I have been revisiting my library. It was quite a surprise to me, that I haven't retrieved yet my night shots from Palouse. It was so fun! Like this abandoned farm and wheat elevator.
Once you'll find a great subject, far away from light pollution, set up is pretty easy. High ISO (2000 or even 3200), low aperture (f/4 in my case) to achieve exposure time up to 20 seconds. Why only 20 seconds? Because with longer times you'll get movement of the stars (yeah, Earth rotation!) and stars appears to be out of focus. During that exposure you should lightpaint your main subject (farm or wheat elevator in my case) with a strong flashlight - and voilá! 20 seconds later you'll get such a beauty right out of the camera! And if you'll plan it well and include Milky way into your shot... Bingo!
Have you been shooting starts already? Don't wait! Milky way season is starting!
PS: That glow behind the house? That's the "light pollution" of nearby village/farms...

Nikon D810, Nikkor 16-35 @ 16 mm, f/4, 20 sec, ISO 3200 
Zbožňujem fotiť v noci! A keďže sa pripravujem na ďalší foto workshop zameraný na fotenie hviezd, tak som si prešiel knižnicu a k môjmu veľkému prekvapeniu som zistil, že som ešte nepovyťahoval všetky zábery z Palouse! Joooj, to bolo skvelé! Ako napríklad táto opustená farma a výťah na obile.
Stačí si nájsť skvelý objekt do záberu, ďaleko od svetelného znečistenia a nastavenie je potom už jednoduché. Vysoké ISO (2000 alebo aj 3200), clona otvorené naplno (f/4 v mojom prípade), tak aby ste expozíciu dosiahli na 20 sekúnd. A prečo iba 20 sekúnd? Lebo s dlhšími časmi už zachytíte jemný pohyb hviez (veru, Zem sa točí!) a hviezdy začnú vyzerať ako nezaostrené. Počas tej expozície si môžte svetelne pomaľovať váš hlavný objekt (farma alebo ten výťah na obilie v mojom prípade) so silnou baterkou - a voilá! O 20 sekúnd máte takúto krásu rovno na displeji foťáku. A ak si to správne naplánujete a do záberu zahrniete aj Mliečnu dráhu... Bingo!
Už ste fotili nočnú oblohu? Neváhajte! Sezóna s Mliečnou dráhou začína!
PS: A tá žiara za tou farmou? To je svetelné "znečistenie" / osvetlenie z vedľajšej dediny...

Nikon D810, Nikkor 16-35 @ 20 mm, f/4, 15 sec, ISO 3200 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.