human element (and why it is worth to wait)

I can't stress enough how important human element is for the photography. It brings the sense of the scale, motion, reality and helps viewer's eye to focus on something what they know. They can better estimate the size of the objects on your pictures, they can relate it better to something they know.
And that was exactly my case during my recent visit to Howth bay in Dublin, Ireland. Simple wall with colorfully strong doors was inviting for a seafood to a nearby restaurant (BTW, mussels and tuna steak were magnificent at Howth!). While I was "okay" with the picture I took (photo 2), I knew I was missing something. And as always, patience rewards those who wait and it took only a minute or two at the same spot and I have noticed a couple coming my direction... When they've entered my frame I have taken few other images - and voilá - see it for yourself and compare those two. I do not know as you, but I like the first one much more!
Thank you anonymous pedestrians for completing my photography aim! ;) And how about you? Do you like to have human elements in your photos? Do you wait few more moments to get it there? Let me know...

Howth, Dublin, Ireland - photo 1, Nikon D810, Nikkor 24-70mm
Vždy rád zdôrazňujem ako dôležitý je ľudský prvok vo fotografii. Záberu dáva zmysel pre veľkosť, pohybu, realitu a pomáha divákom sa sústrediť na niečo, čo poznajú. Dokážu lepšie odhadnúť veľkosť fotografovaného objektu, vedia si to primerať k niečomu, čo poznajú. A toto bol presne aj môj prípad počas mojej nedávnej návštevy v prístave Howth v Dubline, Írsku. Jednoduchá stena s nádherne farebnými dverami pozývala na jedlo vo vedľajšej reštaurácii (mimochodom, mušle a steak z tuniaka sú úžasné v Howth!). A pokiaľ môj prvý záber (č.2) bol "obstojný", bolo mi jasné, že mi tam niečo chýba. No a ako vždy, trpezlivosť ruže prináša a stačilo len minútku či dve počkať na mieste a zachíľu som zbadal prichádzať dvojicu mojím smerom... Keď mi vstúpili do záberu, tak som stihol nafotiť zopár ďalších záberov - a voilá - veď sa pozrite a porovnajte si oba zábery. A neviem ako vy, ale mne sa teda páči oveľa viac ten prvý! 
Chcel by som teda poďakovať anonymnej dvojici, za to že mi pomohli splniť môj fotografický zámer! :) A ako ste na tom vy? Radi pridávate ľudský element do svojich záberov? Počkáte si chvíľku? Dajte mi vedieť...

Howth, Dublin, Ireland - photo 2, Nikon D810, Nikkor 24-70mm

4 comments:

  1. Skvělý příklad! Donedávna by mě to ani nenapadlo, ale "chodím" do skvělé fotografické školy, kde mě v tomto směru instruktoři otvírají oči a začínám lidský element přidávat hojně :))
    M.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ale nekecaj! Musis mi o tej skole nieco porozpravat! To ma celkom zaujima! :)
      Diky za zastavenie sa...

      Delete
    2. Už brzy porozpravam, na mém blogu ;)

      Delete
  2. Super! Fotka je dobrá sama o sebe, jednoduchá, pôsobivá (farby!!), ale je jasné, že ľudia v pohybe tomu dajú ešte iný rozmer!

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.