prague in black and white

It is not a big surprise, that I am colorful guy. Starting with my colorful socks through the way I am seeing things and objects around me. Colors are catching my eyes and I am pointing my camera immediately. I've learnt to photograph this way. So it is quite rarely for me to to think in black and white while shooting already. But the photo below was the case! I was ending up my morning walk in Prague and was ready to call a day as sun was getting too high. And I knew I would get to this specific point later on, during sunset to get more colors (like here). But those lines of safety barrier on Vltava river got my attention, they were perfectly leading my eye into the image and towards the main subject, which is Prague's castle here of course. And I knew, that those lines will look amazing in black and white, because their contrast will be cleaner and more dominant. At the end of the day, with sun so high, they weren't at all so attractive.
And I was right! They look pretty good to me in black and white. What you think?
PS: And you know what is also interesting about this photo? It took me 5 years to post it! It was originally shot in 2011 (!) and it would get lost in my archive. But I was cleaning folders and I have rejoined with this image happily again. So what's the moral story here? Do the cleaning, you'll never know what you will re-discover again :)


Určite pre vás nie je prekvapením, že som na farby. Počnúc mojimi strakatými ponožkami až po spôsob ako sa pozerám na veci okolo mňa. Farby ma priťahujú a hneď na ne mierim fotoaparátom. Takto som sa naučil aj fotiť. Takže je pre mňa pomerne nezvyčajné myslieť v čierno-bielej už pri fotení. Ale fotka vyššie je povestnou výnimkou potvrdzujúcou pravidlo.  Končil som rannú foto prechádzku po Prahe a už som sa zberal to zabaliť, keďže slnko už bolo riadne vysoko. A vedel som, že sa na toto miesto vrátim podvečer, lebo pri západe dostanem krajšie farby (ako napríklad tu). Ale tie línie ochrannej bariéry na Vltave ma zaujali, lebo skvelo viedli moje oko do záberu a namierili ma priamo na hlavnú postavu tohto záberu, ktorým je samozrejme pražský hrad. Bolo mi teda jasné, že tie línie budú vyzerať úžasne v čierno-bielej, lebo ich kontrast bude výraznejší. Koniec koncov, so slnkom tak vysoko neyzerali až tak atraktívne.
No a mal som pravdu! Podľa mňa naozaj vyzerajú skvelo v čiernobielej, čo poviete?

PS: Jedna perlička o tomto zábere. Trvalo mi 5 rokov, kým som ju zverejnil! Bola pôvodne nafotená v roku 2011 (!) a už sa skoro stratila v mojom archíve. Ale keďže som čistil adresáre, tak som sa s radosťou zvítal so "strateným" záberom. Aké z toho plynie poučenie? Upratujte si v počítači, nikdy neviete, načo narazíte! ;)

4 comments:

  1. Tak teď jsi to vystihl! Neb zrovna už několik hodin listuju adresářema a marně hledám konkrétní soubor fotek...a i já narážím na dosud nepublikované fotky, na které jsem už dávno zapomněla. Jen s tím rozdílem, že když na ně teď koukám, zjišťuji, že publikovatelné už nejsou :-D
    ...Tvůj šuplík však schovává skvosty, sem s dalšími... ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kto triedi ten najde... ale niekedy najst s odstupom casu ma tiez svoje caro! :) Miso, urcite sa s niecim pochval!
      A moja draha - triedenie som u teba uz davno vzdal!

      Delete

Note: Only a member of this blog may post a comment.